Skip to content

Intervju: Notarie Klara och PQS Kristoffer

Trots att terminen bara har börjat så är det ändå tid för att leta efter Sydskånska Nationens nästa Qurator, PQS och Notarie. Ett år går fort när man har roligt! Förra terminen intervjuade jag vår Qurator Kristoffer Levin och den intervjun kan du läsa här http://blogg.sydskanska.se/okategoriserat/intervju-qurator-kristoffer-levin/ om du är intresserad av att söka till Qurator. Denna gång har jag intervjuat Klara Thorstensson som är nationens Notarie och Kristoffer Bengtsson som är nationens Pro Qurator Social. Intervjun kommer först på svenska och sedan på engelska.

Even though the semester has only begun it’s time to start looking for Sydskånska Nationens next Qurator, PQS and Notarie. One year pass fast if you’re having fun! Last semester I interviewed our Qurator Kristoffer Levin and the interview is available here http://blogg.sydskanska.se/okategoriserat/intervju-qurator-kristoffer-levin/ if you’re interested to be our next Qurator. This time I’ve interviewed Klara Thorstensson the Notarie of the nation and Kristoffer Bengtsson the Pro Qurator Social of the nation. The interview will first be in Swedish and then in English.

IMG_8673               IMG_8668


Hej Klara och Kristoffer!

Klara och Kristoffer: Hej!

Hur blir någon vald till att sitta i Quratelet?

Kristoffer: Jag skickade in en kandidatur till valberedningen som de fick gå igenom och sedan gick jag på en valberedningsintervju. På intervjun fick jag svara på en del frågor om nationen och vad posten innebär. Jag berättade lite om mig själv, varför jag passar bra till posten och sedan tog de ett beslut om jag skulle bli nominerad av dem eller inte. Det blev jag och sedan blir det nationsmöte där nationsmedlemmarna får rösta på den kandidaten som de tycker är bäst. Jag rekommenderar självklart att gå igenom valberedningen, det är på det sättet du ska göra.

Klara: Jag satt i valberedningen då och blev nominerad till Notarie och blev uppringd. De frågade om jag ville söka och då tänkte jag att jag satt i valberedningen och inte ville söka Notarie. Men sedan när jag började tänka på det så insåg jag att jag faktiskt ville göra det ändå. Då var det lite sent påkommet eftersom nomineringsperioden redan var slut. Därför avvaktade jag och motkandiderade istället. Då måste man skicka in sin motkandidatur till Quratorn senast tre dagar innan nationsmötet. Så jag motkandiderade mot vakant, för det fanns inga andra sökande, tur för mig. Jag tycker också att det är rätt sätt att gå igenom valberedningen, men då det inte fanns en kandidat så bestämde jag mig för att söka ändå. Du kan alltid motkandidera även om du inte blir nominerad av valberedningen också. Det är alltid bra att vara valbered och veta vad valberedningen förväntar sig av en kandidat.

Vad är ett Quratel och vad innebär det att sitta där?

Klara: Quratelet är ledningsgruppen för nationen. Det är förmännen som sköter vår verksamhet men det är Quratelet som ska se till så att förmännen har möjlighet att sköta sin verksamhet och ser till så allt rent praktiskt fungerar. På Sydskånska Nationen har vi tre heltidare och två halvtidare, vilket betyder att vi också går i skolan samtidigt.

Kristoffer: Som Quratelare agerar du ledare över de förtroendevalda/förmännen. Vi är fem stycken: Quratelet består av en verksamhetschef som också kommer att bli nyvald nu till våren, en Pro Qurator Ekonomi som har hand om nationens finanser, en Pro Qurator Social som är personalchef och även har hand om inköp och kundavtal och har koll på att faciliteterna fungerar, en Notarie som har ett administrativt ansvar och en PR-Chef som är ansvarig för marknadsföring. Våra halvtidare är Notarie och PR-Chef och våra heltidare är Pro Quratorerna och Quratorn.

Vad trodde ni att era poster skulle innebära innan ni sökte och var det som ni trodde?

Klara: Jag tror att det är omöjligt att veta vad det är innan man går på helt ärligt. Det är lite extra svårt för Notarie och Quratorn kanske, för förmännen ser inte oss när vi jobbar särskilt mycket. Jag hade nog inte så mycket förväntningar på hur det skulle vara, utan jag snackade med Åsa och Hannes som är mina två senaste företrädare om vad det skulle innebära och formade min uppfattning efter dem. Det är mycket mer utanför mitt eget arbete än vad jag kanske förväntade mig, det är nog den största skillnaden. Även att man gör mycket tillsammans som en grupp också och inte bara sina egna arbetsuppgifter.

Kristoffer: Pro Qurator Social-posten är ganska ny, det har bara suttit en person på denna posten tidigare. Det är en sammanslagning av Källarmästare, Sexmästaren och Köksmästarens tidigare arbetsroller. Jag vet inte vad jag skulle förvänta mig men det var inte riktigt som jag förväntade mig, det lilla jag förväntade mig. Jag trodde jag skulle ha mer tid över till att driva projekt, men det är väldigt mycket vardagligt rutinarbete som tar upp min tid, vilket gör att det inte blev så mycket projekt som jag tänkte.

Kommer ni bra överens inom Quratelet? Vad gör ni om ni inte kommer överens?

Klara: Jag skulle säga att vi ganska ofta kommer överens men vi är inte rädda för att ta en diskussion om det behövs. Det är bra att ha olika viljor så att man inte alltid gör allting på rutin, utan att det alltid är någon som ifrågasätter vart vi är på väg. Det är väldigt speciellt eftersom vi träffas varje dag och det är väldigt få människor som man träffar varje dag på det sättet.

Kristoffer: Klart vi kommer överens i de flesta frågorna och i de frågor vi inte kommer överens då kommer vi helt enkelt inte överens. Det är inte så att det behöver vara konsensus i allting, i en ledningsgrupp stävar man efter det men där finns olika viljor och så.

Vad är det roligaste en får göra som Notarie och PQS?

Klara: Jag skulle säga att det roligaste jag som Notarie får göra är att jobba med Novischeriet. Både förra terminen och denna termin har det varit ett riktigt bra gäng och vi har haft två väldigt framgångsrika novischperioder tillsammans. Det tycker jag är det absolut roligaste, att planera och genomföra novischperioden tillsammans med dem.

Kristoffer: Det roliga är styrelsearbetet och att få vara med och föra nationen framåt, skulle jag säga. Det handlar inte om min post specifikt, det handlar mer om att man är del av en grupp som jobbar tillsammans, det övergripande arbetet som vi gör. Det är det som är det roligaste. Tillexempel Novischfesten, det kom som en stor bra belöning. Sånt är roligt.

Varför ska någon söka Notarie och PQS?

Klara: För det första är det jätteroligt att göra en sånhär grej. Att vara med i en organisation på det här sättet, en sånhär chans får man inte särskilt ofta. Det är ett väldigt roligt sammanhang att vara i, man träffar väldigt många härliga personer, både på nationen, på de andra nationerna och i studentlivet i stort. Men det är också som Kristoffer var inne på innan, att vi är med och för en organisation framåt och det är superroligt. Sedan är det så att Notarien har mycket jobb som är lite pilligt, det krävs en del noggrannhet och att tycka om att pilla med saker och jag tycker sånt är kul. Om man har lite organizational skills så tror jag att man kommer tycka att det är väldigt roliga arbetsuppgifter generellt också.

Kristoffer: Om du vill vara med och föra nationen framåt, utveckla den till någonting som är i enlighet med din vision så ska du söka. Som PQS får du bra arbetslivserfarenhet, du får inte en chans att göra det här annars då det är en så speciell form av arbete. Du arbetar långa dagar, varje dag men det är så mycket annat runt omkring som gör att det inte känns som ett arbete, det känns inte som att gå till jobbet. Det är något mer än det, som jag inte kan sätta ord på. Du blir en del av något som har funnits här sedan 1600-talet och som man vill ska kunna fortsätta vara här.

Vilken var årets höjdpunkt?

Klara: Knävlingagillet var nog ändå höjdpunkten (nationens bal). Det var så himla härligt och skönt att se att vi blev så många och att allt det arbete som vi och sexmästarna och övermarskalken har lagt ner faktiskt blev något i slutändan. Det skulle jag nog säga var höjdpunkten.

Kristoffer: Jag säger Sommarfesten istället. Det var sommar och det kändes i luften, det var många ”gamlingar” som kom tillbaka, precis som på Knävlingagillet. Det var go stämning och härligt att känna att man har klarat sig igenom en termin av hårt arbete och det avslutades på ett bra sätt, så som det skulle, utomhus i gott sällskap.

Hur har det varit att sitta i Quratelet?

Klara: Det har varit intensivt och väldigt roligt. Det är inte som något annat, jag kan inte jämföra med någon annan erfarenhet som jag har iallafall. Det är mycket roligare att jobba än att gå i skolan, det är en risk för halvtidare. Det är väldigt speciellt att jobba i en grupp såhär nära varandra på det här sättet. Jag tror att det är en nyttig erfarenhet, man lär sig mycket om andra personer och man lär sig mycket om sig själv, saker som man själv kanske tar förgivet som andra inte tänker på.

Kristoffer: Att sitta i Quratelet är utmanande och du växer som person, ingenting du har gjort innan är jämförbart. Det är inkommensurabelt. Du träffar jättemånga nya människor, du får bra kontakter och du känner att du bidrar till något mer än dig själv.

Vad kommer ni att sakna mest?

Klara: Dels så kommer det vara väldigt konstigt att inte träffa Bengan och Krippe (PQS Kristoffer och Qurator Kristoffer) varje dag som jag då har gjort ett helt år. Men jag tror också att jag kommer att sakna att vara med på allting som händer på den här nationen.

Kristoffer: Hela arbetet i sig kommer jag att sakna, alla människor du träffar som du inte kommer att träffa lika ofta, den nära kontakten kommer jag att sakna.

Nu är det dags för fem snabba om Quratelet!

Vem är roligast?

Klara: Krippe (Q) skulle jag säga. Han är rolig för att han gör så mycket konstiga saker och alltid har shorts på sig. Men Bengan (PQS) är också rolig för det händer så konstiga saker med honom. Tillexempel när vi skulle fota oss för hemsidan och Bengan kommer i skjorta, kavaj och hans karatebyxor och tofflor för han tänkte att vi bara skulle ta överkroppsbilder. Det är inte menat att vara roligt men det är väldigt roligt.

Kristoffer: Sofie, hon är en solstråle. Hon är göteborgare, det är därför.

Vem arbetar hårdast?

Kristoffer: Altay (förra PQE) skulle jag ha sagt förra året. Så det är väl Daniel  (PQE) för jag kan ju inte säga mig själv. Daniel försöker nog kompensera för att han inte är svensk, så han jobbar väldigt mycket på det. Kanske är det för att Altay har grillat honom.

Klara: Jag skulle nog säga att det är Daniel eller Bengan, just nu iallafall men sånt går i vågor.

Vem är oftast sen till exp-tid eller möten?

Klara: Det var Altay och Laura (förra PR-Chefen) som var de sena. Nu är det ingen som brukar vara sen, vi brukar vara på plats i god tid innan våra möten och så kommer vi igång i tid.

Kristoffer: Precis, Altay och Laura är ju inte med nu längre. Det är ingen diskussion, det var dem som var sena.

Vem svarar aldrig i chatten?

Klara: Daniel. Han har en tendens att skippa det litegrann, det är lättare att ringa upp honom eller söka upp honom.

Kristoffer: Ja, Daniel är dålig på att svara.

Vem har bäst musiksmak?

Klara: Uppenbart är det ju jag. Bengan och Krippe vill bara spela metal och Daniel spelar alltid någon konstig musik, jag tycker att jag har bäst musiksmak. Jag har fått spela musik på expen en gång och då spelade jag Kent.

Kristoffer: Haha, nej det är inte du. Jag vet inte. Daniel är en allätare så där är inte så mycket, Sofie vet jag inte hon är ett mysterium, Krippe lyssnar på hårdrock, men självklart är det jag som har bäst musiksmak. Det är väl klart att jag svarar mig själv. Klara spelar bara massa Kent.


Hi Klara and Kristoffer!

Klara and Kristoffer: Hello!

How do you get to be in the Quratel?

Kristoffer: I sent in a application to the nomination committee that they had to go through and then I went to a interview with them. At the interview I got to answer some questions about the nation and the position I was applying for. I told them some about myself, why I was a great fit for the position and then they had to choose to nominate me or not. The did nominate me and then there were a nation meeting where the members of the nation got to vote for the candidate that the feel fits the most. I recommend going through the nomination committee, that’s the right way to do it.

Klara: I was a part of the nomination committee and got nominated for notarie by someone else and then I got a call from someone else in the committee. At that time I was thinking that I was part of the nomination committee and didn’t want to apply for Notarie. But then, when I had thought about is some more, I realized that I actually wanted to do it anyways. By that time the nomination period was over, so it was a bit late. So I waited and applied at the nation meeting. If you want to do that you have to send in a application to the Qurator at least three days before the nation meeting. I was applying against no one because there were no one else applying for that position, lucky me. I also recommend going through the nomination committee but when I found out there were no one else applying I decided to apply anyway. You can always apply at the nation meeting if you don’t get nominated by the nomination committee. It’s always good to go through the nation committee because then you know what they are expecting of you.

What’s a Quratel and what’s it like to be in one?

Klara: The Quratel is the organisation team of the nation. It’s the foremen who is running our activities but it’s the Quratel who they have what they need to do it and make sure everything works practically. At Sydskånska Nationen we have three that’s working full-time and two that’s working part time which means that they are also going to school. 

Kristoffer: As a member of the Quratel you’re acting leader for the foremen. There’s five of us: the Qurator who is the leader of the organisation and also needs a new person applying for this spring, the Pro Qurator Ekonomi who is handling the finances of the nation, the Pro Qurator Social who’s in charge over the workers and that person is also doing purchases and agreements, the Notarie who has responsibility for administration and the PR-Chef who is in charge over the pr. The part time workers is the Notarie and the PR-Chef and the full time workers is the Pro Quratours and the Qurator.

What did you think about your positions before you applied? Was it as you thought it would be?

Klara: I don’t think you really can now what it’s like before you are a part of the Quratel. It’s probably extra hard for the Notarie and Qurator because the foremen don’t see us when we are working that much. I don’t think I had many expectations what it would be like, I talked to Åsa and Hannes the people who had worked the position before me and formed my expectations through them. It’s more work apart from my own work that I didn’t expect, I think that’s the biggest difference. You do a lot of things as a group and not only your own work.

Kristoffer: The Pro Qurator Social position is a rather new position, there is only one who has worked this before me. It’s a consolidation of the basement manager, the party planner and the head chefs previous roles. I didn’t knew what to expect but it wasn’t what I expected. I thought I would have more time to do projects but it’s a lot of daily work that is taking my time which means I don’t have as much time to do project as I thought.

Do you get along well in the Quratel? What do you do if you don’t get along?

Klara: I would say that we pretty often get along, but we’re not scared of taking a discussion if needed. Different opinions is good so you just don’t do everything on rutin, you need someone to question where you’re going. It’s very special because we see each other every day and it’s not a lot of people that you see every day like this. 

Kristoffer: Of course we get along in most questions and if we don’t, we don’t. It don’t have to be consensus in everything, you do want it in a organisation team but there’s always gonna be different opinions.

What’s the most funny thing you get to do as Notarie and PQS?

Klara: I would say the most funny thing as the Notarie is working with the Novischery. Last semester and this semester the people working in the Novischery has been very good and the novisch periods has gone by successfully. That’s the most funny thing I think, to plan and do the novisch period along with them.

Kristoffer: The most funny thing is working with the board and taking the nation to the next step. It’s not about my specific position, it’s more about being part of a group which is helping and guiding, it’s about the work that all of us in the Quratel do. It’s great when a project is done for example. Like the Novischparty, that was a big reward and that’s funny.

Why do you thinks someone should apply for Notarie and PQS?

Klara: First of all this is a funny thing to do. You don’t get to be a part of an organization this way very often. It’s a great connection to be in, you meet a lot of new people at the nation and at the other nations and over all in student Lund. But also as Kristoffer said before, it’s nice to be able to bring the nation to the next step. The Notarie has a lot of work that’s tricky and needs a lot of focus and accuracy, so it’s good if you’re into that and I am. If you have organizational skills you’re generally gonna like this position. 

Kristoffer: If you want to be a part of this nation taking the text step and develop it according to your vision, then apply. As the PQS you get great experience to take with you, you don’t get to do this somewhere else because it’s a special form of work. You are working long days, every day but there is so much about this that dosen’t make you feel like you’re working, it dosen’t feel like going to work. It’s something above that and I can’t explain it. You become part of something that has been here since the 17th century and you want it to stay here.

What was the best thing this year?

Klara: Knävlingagillet was probably the best thing (our ball). It was nice to see so many people there and that the work that we together with Sexmästarna put into it paid of. I would say that was the best thing.

Kristoffer: I would say Sommarfesten (the summer party) instead. It was summer and you could feel it in the air, there were a lot of people from the older generations of the nation,  just as at Knävlingagillet. The feeling was great and also knowing you made it through one more semester with hard work and ending it in a good way, outside among friends.

How is it to be in the Quratel?

Klara: It has been intense and a lot of fun. It’s not like anything else, at least I can’t compare to something else I’ve done. It’s more fun to work than to go to school and that’s a risk for the part time workers. It’s a special thing to work this close to each other like this. I think it’s a very good experience, you get to learn a lot about other people, about yourself and things that you maybe take for granted others don’t.

Kristoffer: It’s challenging and you grow a lot when you are a member of the Quratel, nothing else can compare to this. You get to meat so many new people, you get contacts and you feel like you commit to something bigger than yourself.

What will you miss the most?

Klara: First of all it will be strange not to see Bengan and Krippe (PQS and Qurator) every day, because that’s what I’ve been doing for a year. I also think that I’ll miss being a part of everything that’s happening here at the nation. We’re present everywhere and I’m gonna miss that, being a part of everything that way.

Kristoffer: I’ll miss the whole work, all the people that you meet and not gonna see that often anymore. I’m gonna miss that close contact. 

Now it’s time for five fast questions about the Quratel!

Who is the funniest one?

Klara: Krippe (Q), I would say. He’s funny because he’s doing a lot of weird things and always wears shorts. But Bengan (PQS) is also funny because it happens strange things to him. For example when we were taking pictures for the website Bengan came in a shirt, a jacket and karate pants and slippers because he thought that it was only gonna be portrait pictures. He doesn’t mean to be funny but he is.

Kristoffer: Sofie, she’s a sunbeam. She is from Gothenburg, that’s why.

Who is the hardest worker?

Kristoffer: Last year I would have said Altay (former PQE). So that means I’ll say Daniel (PQE) because I can’t say me. I think Daniel is trying to compensate that he’s not Swedish which means he is working hard at that. Maybe it’s because Altay has made him do it.

Klara: I would say Daniel or Bengan right now, but that goes up and down.

Who is often late to when expen is open or to meetings?

Klara: It was Altay and Laura (former PR-Chef) that was late. Now no one is late, we are here in time and starts on time. 

Kristoffer: Exactly, Altay and Laura are not members of the Quratel anymore. It’s no discussion, they were the ones that were late.

Who is never answering on Facebook?

Klara: Daniel. He usually skips it a bit, it’s easier to call him or find him in person.

Kristoffer: Yes, Daniel is bad at answering on Facebook.

Who has the best taste in music?

Klara: Apparently it’s me. Bengan and Krippe only wants to listen to metal and Daniel always plays some strange music, I think I have the best taste in musik. I’ve only gotten to play music once at expen and that time I played Kent.

Kristoffer: Haha, no it’s not you. I don’t know. Daniel listens to every kind of music, Sofie I don’t now what she’s listening to, Krippe listens to metal but of course I have the best taste in music. I have to say me. Klara is only listening to a lot of Kent.

Taggar:Okategoriserat

Var den första att kommentera:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *